VIVEKA-CUDAMANI ILI VRHOVNI DRAGULJ MUDROSTI – SRI SAMKARACARYA

VRHOVNI DRAGULJ MUDROSTI  (VIVEKA-CUDAMANI)

1. Klanjam se pred istinskim učiteljem, pred onim, koji je zaključno razotkriven u svim sustavima vedske filozofije, ali je sam nepoznat, Govinda, vrhovno blaženstvo.

2. Među živim stvorenjima teško je postignuće roditi se kao čovjek, među ljudskim bićima, među ljudima biti Brahmanom, među Brahmanima željeti slijediti put vedske Dharme, a među njima, učenje. Ali duhovno znanje koje razlikuje duh i ne-duh, praktično ostvarenje stapanja sebe u Brahmatmanu i konačno oslobođenje od okova materije, nedostižni su, izuzev dobrom karmom stotina milijuna inkarnacija.

3. Ova tri, tako teško dostižna, stječu se samo dobrotom (Deva) Bogova[1], ljudskošću, željom za oslobođenjem i duhovnim vodstvom od strane Velikih Ljudi.

Napomena: Ispunjenje svrhe života može se, s jedne strane, postići samo ako čovječanstvo radi u suradnji s Kraljevstvom Deva, koji pomažu evoluciji oblika. Sa druge strane sa Rišijima, koji pomažu evoluciju Svijesti i sa „Mumuksutvom“ koja se ovdje prevodi kao “želja za oslobođenjem” od kotača rađanja i smrti. Majstor mudrosti preveo je ovu riječ kao „ljubav“. Manje je želja, a više volja da se bude jedno s Bogom. Nije bijeg od umora i patnje, već zbog duboke “ljubavi” prema Njemu možemo djelovati s Njim (vidi u knjizi: Do nogu Učitelja).

4. Onaj tko, nakon što je s mukom stekao ljudsku inkarnaciju i u zrelosti spoznao svete spise, kroz iluzije ne radi na oslobođenju, samoubilački uništava samog sebe pokušavajući da postigne iluzorne ciljeve.

5. Tko je na ovoj zemlji duše mrtvije od onoga koji, stekavši ljudsku inkarnaciju i ljudsko tijelo, ludo teži postizanju sebičnih ciljeva?

6. On može proučavati svete spise, umirivati bogove (žrtvovanjem), izvoditi vjerske ceremonije ili nuditi predanost bogovima, no neće postići spas niti tijekom stotinu Brahma Juga, osim spoznajom jedinstva s duhom .

7. Besmrtnost postignuta stjecanjem bilo kojeg objektivnog stanja (kao što je stanje boga) podložna je kraju, jer se u svetim spisima (Sruti) jasno navodi da Karma nije nikada uzrok oslobođenja.

8. Dakle, mudar se čovjek trudi za svoj spas, odričući se svojih želja za uživanjem u vanjskim ciljevima, upućuje se pravom i velikom učitelju i nepokolebljivo prihvaća njegovo učenje.

9. Vršenjem ispravnog razlučivanja postignutog stazom Joge on spašava dušu, dušu utopljenu u moru uvjetovanog postojanja.

10. Nakon što se prepuste sveukupnoj Karmi, u svrhu uklanjanja vezanosti uvjetovanog postojanja, mudri ljudi odlučnog uma trebali bi nastojati steći spoznaju o vlastitom Atmanu.

11. Djela su za pročišćavanje srca, a ne za postizanje prave suštine. Suština se može postići ispravnim razlučivanjem, a ne nekom količinom Karme.

12. Opažanje činjenice da je predmet koji se vidi konop, ukloniti će strah i jad koji proizlaze iz obmanjujuće zamisli da je riječ o zmiji.

13. Spoznaja o nekom predmetu stječe se samo opažanjem, istraživanjem ili poukom, a ne pranjem ili milodarima, niti putem stotine zadržavanja daha.

14. Postizanje cilja uglavnom ovisi o sposobnosti onoga koji želi postignuće. Sve vještine i slučajevi koje proizlaze iz okolnosti vremena i prostora samo su uzgredni.

15. Stoga, onaj tko želi upoznati prirodu svog vlastitog atmana, nakon što je došao do Gurua, koji je stekao brahmajnanu i ljubazne je naravi, treba nastaviti sa svojim istraživanjem.

16. Onaj tko ima jak intelekt, koji je učen čovjek i koji ima moć razumijevanja, čovjek je sposoban za takvo istraživanje.

 

nastavlja se

 

[1] Naklonost Bogova (Deva) je zaslužena karma pojedinca.

Opatija, 2022