Henry Steel Olcott (2.kolovoz 1832 – 17.veljače 1907)


(2. kolovoz 1832 – 17. veljače 1907)
Najstariji od šestero djece Henry se rodio 2. kolovoza 1832. (New Jersey). Pohađao je Njujorški gradski College i studirao na Columbia University dok mu otac nije bankrotirao 1851. Zatim se dvije godine bavio zemljoradnjom u Ohio-u (gdje je imao rodbinu) pa se vratio na Istočnu obalu i studirao agrikulturu. Bio je i suosnivač škole za farmere u Mt. Vernon, New York. Kao pobornik napredne zemljoradnje postao je suradnik dvaju novina pa čak i napisao knjigu o uzgoju sorgho & imphee crops (Sorgho and Imphee, the Chinese and African sugar canes; A. O. Moore, New York 1857)

Godine 1860. oženio je Mary Epplee Morgan, s kojom je imao četvero djece. Brak je bio neuspješan pa su se 1874. razveli.

Bio je dobrovoljac u Građanskom ratu dok nije obolio od dizenterije. Nakon oporavka bio je četiri godine posebni povjerenik Ministarstva rata za ispitivanje pronevjera.
Zbog njegove čestitosti, hrabrosti i uspješnosti promaknut je u čin pukovnika i dodijeljen Ministarstvu mornarice u Washington.
Nakon atentata na Lincolna bio je imenovan u tročlano istražno povjerenstvo.
Napustivši vojsku 1865. vratio se u New York da studira pravo.

Od 1868. uspješno se bavi pravnim poslovima osiguranja,poreza i carina.

Kao odvjetnik zastupao je ugledne klijente poput New York City, Njujorške Burze, velikih osiguravajućih društava i banaka. Bio je blizak prijatelj Marka Twaina i još nekih poznatih pisaca.
Tada je oživio njegov interes za okultno i postao je suradnik istraživač nekoliko listova, koji cijene njegov znanstveno pristup tim fenomenima.

U njegovom životu ključna je godina 1874. kada upoznaje H.P.B. s kojom postaje bliski prijatelj. H.P.B. je tada bila veoma popularna u okultističkim krugovima i nakon nekoliko neuspješnih pokušaja („Miracle Club“ i dr. ) osnovano je Teozofsko Društvo kojem je Olcott izabran za predsjednika, a ona za dopisnu tajnicu.
Olcott radi kao pravnik danju, a noću pomaže H.P.B. u prevođenju djela „Razotkrivena Izida“.
Krajem 1878. sele sjedište Društva u Adyar u Madrasu (danas: Chennai), Indija.

Olcottu su glavni ciljevi bili širiti poznavanje istočnih filozofija na Zapad kroz poticanje točnih prijevoda i oživljavanje istočnjačkih duhovnih tradicija, osobito budizma, hinduizma i zoroastrizma. U svojim mnogobrojnim predavanjima širom Indije ukazivao je na istinske temelje ispod doslovnog (površnog) i ritualističkog tumačenja (i provođenja) drevnih učenja. Ohrabrivao je pripadnike tih religija da primjenjuju etiku svoje religije i učine je središtem svog života.

Najviše se zalagao za oživljavanje izvornog budističkog učenja na Sri Lanki, te poticao pripadnike raznih grana budizma da se slože oko temeljnih istina svoje religije i zajednički se odupru pogubnom utjecaju Zapada. I danas se glavna ulica u Colombu (prijestolnica Sri Lanke) zove po njemu, a rado ga se sjećaju bivši učenici škola koje je on osnovao, a neki od njih su (bili) na najvišim položajima u zemlji.

Na žalost od sredine 1880-ih Olcott sve teže podnosi Helenin eksplozivni temperament i često kritizerstvo. Stvari se pogoršavaju kada su je optužili za prevaru i premda je oslobođena optužbi, ona podnosi ostavku na mjestu dopisne tajnice Društva i (u proljeće 1885.) odlazi u Evropu, gdje piše „Tajnu Doktrinu“.
Humanitarni i religijski aspekti njihova poslanstva nisu mu bili bliski, jer on nije bio ni mistik ni okultist pa mu je bio teško shvatiti unutarnju svrhu Društva te ulogu H.P.B. i njenih učitelja. Tako je 1885. nakon Izvješća društva za Psihička Istraživanja odlučio da se T.D. distancira od Majstora. No to je bilo u skladu s uputama Majstora koji su dozvolili H.P.B. da se povuče, kako bi se stišali napadi na T.D. i dala mu se prilika za oporavak da bi moglo opstati u budućnosti.

Olcott je nastavio svoj rad u Aziji, držeći predavanja i osnivajući nove ogranke T.D. Usprkos mnogobrojnim napadima (s raznih strana) na njega, H.P.B. je napisala: “Gdjegod on bio tu će biti i T.D.; tkogod treba mene, mora prihvatiti i njega.“

Olcott je smatrao da je prvenstvena zadaća osnivača rad na organizaciji T.D. Smetala mu je velika popularnost H.P.B. i otvoreno divljenje koje su joj iskazivali osobito u Evropi. On je u tome vidio kult ličnosti. Ali u Theosophist-u, od rujna 1889. piše: “Ipak ona je bila posrednik između Njih (Adepata – Majstora) i mene i tako zaslužila moju doživotnu zahvalnost. … Ona je poput aktivnog vulkana izbacuje puno lave, pepela i sumpora, ali često poput njega otkriva i žile zlata i srebra čiste (tajne) istine za one koji nisu previše slijepi da ih vide.“

John Algeo CITIZEN OF THE WORLD: COLONEL OLCOTT AND HUMAN PERFECTION     (hrvatski prijevod)

V. V. Chalam COLONEL OLCOTT AND THEOSOPHY      (hrvatski prijevod)

S. M. Jayatilleke COLONEL OLCOTT’S REMARKABLE WORK FOR BUDDHISM    (hrvatski prijevod)

M.Anderson Colonel Henry Steel Olcott through the eyes of the Mahatmas    (hrvatski prijevod)

Paul Zwollo INCIDENTS IN THE LIFE OF HENRY STEEL OLCOTT (HR)

Simpozij:

Izvanredne sposobnosti našeg predsjednika–osnivača

Tko je teozof?

Kako Teozofija dovodi do savršenstva

Najznačajnija djela H.S.Olcott-a:

An Epitome of Aryan Morals
Applied Theosophy
Ascetism
Buddhism and Science
Buddhist Catechism
Character Sketch of Madame Blavatsky
Eastern Magic and Western Spiritualism
Fundamental Beliefs of Buddhism
How best to become a Theosophist
Madame Blavatsky at the Lamasery
Madame Blavatsky’s Secret Marriage
Max Muller on Esotericism
Old Diary Leaves 1 – 6
On Buddha and Buddhism
On Theosophy
People From the Other World
Projection of the Double
Psychometry and Akashic Readings
Reincarnation
Spiritualism
Spiritualism and Theosophy
Starting to Heal
The Common Foundation of All Religions
The Dharma or Doctrine
The Golden Rules of Buddhism
The Life of Buddha and Its Lessons
The Master K. H. at Lahore
The Painting of Adept Portraits
The Passing of a Bird
The Possible Discovery of the Secret of Psychopathic Healing
The Spirit of the Zoroastrian Religion
The Theosophical Society and Its Aims
The Vampire
The Occult Sciences
Theosophy or Materialism – Which?
Theosophy the Scientific Basis of Religion
Theosophy: Its Friends and Enemies
Theosophy: Religion and Occult Science