PUKOVNIK OLCOTT I TEOZOFIJA

V. V. Chalam

(Sažetak govora od 29.12.2006.)

Pukovnik Olcott je naučavao međurasna i međureligijska načela – najvažnija i najviša načela Teozofskog društva – tijekom 32 godine koje je posvetio služenju Teozofskom društvu kao predsjednik-osnivač. Njegova iskrenost, poštenje i organizacijske sposobnosti osigurale su da je Teozofsko društvo raslo od uspjeha do uspjeha i postalo duhovnim pokretom diljem svijeta. Radio je za dobrobit čovječanstva i bio spreman odreći se osobnih želja i udobnosti. To je istinski teozofski duh. Kao što je Majstor rekao: ‘Istinski teozof je filantrop – ne za sebe, već za svijet u kojem živi.’ Majstor M. je opisao kakav bi čela trebao biti: ‘To je samo onaj tko u srcu nosi ljubav za čovječanstvo, tko je sposoban potpuno shvatiti ideju obnove praktičnog Bratstva.’

Biskup Leadbeater je rekao da je Olcottov kontakt s gospođom Blavatsky i Majstorom M. započeo na prastaroj Atlantidi, kao kapetana u službi moćnog kralja. Bio je odgovoran za život princa, kraljevog jedinog sina, jer je kralj bio uvjeren u njegovu odanost. Kada su urotnici pokušali ubiti princa, kapetan je to spriječio, ali je bio smrtno ranjen. Kralj je vjernog kapetana upitao: ‘Što mogu učiniti za tebe koji si dao svoj život da zaštitiš moga sina?’ Kapetan je odgovorio: ‘Dopusti mi da služim tebi i tvom sinu zauvijek u budućim životima’, i kralj se složio. Rečeno je da je veliki kralj bio Majstor M., a princ gospođa Blavatsky.

Dr. Besant je napisala:

Bio je to čovjek kojemu je gospođu Blavatsky u Sjedinjene Države poslao njen Učitelj…da s njom osnuje Teozofsko društvo, a zatim provede ostatak svog života u njegovom organiziranju diljem svijeta. Unio je u svoj zadatak svoje neokaljane karakteristike iz javnih službi koje je obavljao za svoju zemlju, svoju veliku sposobnost, svoju ogromnu energiju i nesebičnost.

Teozofsko društvo imalo je velik utjecaj na mnoge aspekte suvremenog života diljem svijeta tijekom ovih 130 godina. Premda Teozofsko društvo nije veliko po broju članova i prihodima, njegov utjecaj i djelovanje su zapanjujući. Žrtve pukovnika Olcotta u cilju ostvarivanja promjena kod čovječanstva bile su bezbrojne. Napustio je svoju karijeru i posjed živeći desetljećima kao siromah. Helena Petrovna Blavatsky je napisala da nije imao novca čak ni da si kupi par cipela. Njegov Učitelj rekao je o njemu: ‘Do danas je davao prednost dobrobiti drugih na račun svoje osobne povlaštenosti.’

Takva je bila njegova odanost i privrženost Teozofskom društvu. Neka nas nadahne plemenit primjer pukovnika Olcotta. Budimo dostojni članovi Teozofskog društva i živimo čistim, discipliniranim i ispravnim životom.

[Članak Colonel Olcott and Theosophy preuzet je iz Daily News Bulletin, Adyar, 2006.; preveli: Željko i Inga]