Adyar day

ADYAR DAY – Olcott Day
17.veljače

Henry Steel Olcott, prvi predsjednik i jedan od osnivača Teozofskog Društva umro je na današnji dan 1907. godine. U njegovu čast nekoliko članova društva već na prvu godišnjicu njegove smrti okupili su se na mjestu njegovog kremiranja u sjedištu TD u Adyaru. Uz nekoliko kitica cvijeća i prigodnih riječi sječanje i hvale, obilježen je ovaj dan i prozvan “Olcott day”.

hsoday

H.S.Olcott

Ovaj običaj se odvijao sve do 1916 godine, kada se okupljanje preselilo ispred zajedničke statue H.P.Blavatsky i H.S.Olcotta.

H.P.Blavatsky i H.S.Olcott

Prema bilješkama koje su ostale iza A.Besant, Olcottove nasljednice na mjestu predsjednika, H.S.Olcott napustio je svoje zemaljsko tijelo u 7:17 ujutro, pa je tako postao običaj da se svake godine njemu u čast u 7:10 okupljaju članovi pred kipom njegova lika i odaju mu čast, dok se svi drugi koji nisu u mogućnosti u to vrijeme biti u Adyaru u svojim mjestima i u svojim mislima prisjećaju njegovog lika i djela.

ab

A.Besant

Nakon nekoliko godina ili zapravo u ranim dvadesetim godinama prošlog stoljeća javila se potreba da se pomogne Adyaru kao duhovnom centru modernih teozofa i da se materijalno stanje popravi. Tako je godine 1922 ustanovljen Adyar fond i odbor koji je prikupljao i raspolagao sredstvima namjenjenim Adyaru. Na inicijativu nekih članova je s vremenom ovaj dan izabran kao dan Adyara i uskoro izašao i prvi bilten godine 1926.

adyarnews

suvremeni broj Adyar Newsletter-a

Jedna od zanimljivosti je da je na ovaj dan 1600 godine javno na lomači spaljen Giordano Bruno od strane inkvizicije katoličke crkve navodno zbog hereze.

Giordano Bruno

Na dan 17.veljače 1986 svoje fizičko tijelo napustio je i Jiddu Krishnamurti teozofima poznat kao Alcyone, imenom obilježen kroz niz inkarnacija koje je dobio od svog skrbnika i učitelja u mladosti, C.W.Leadbeatera, koji ga je uočio svojim vidovitim sposobnostima i prepoznao u njemu mogućnosti i sposobnosti učitelja nadolaće generacije XX i XXI stoljeća. Sam Leadbeater rođen je samo dan ranije 16 veljače 1854. godine.

Krishnamurti i C.W.Leadbeater

Kako god bilo, 17.veljače za članove teozofskog pokreta, dan je vrijedan sječanja, kako na samo Teozofsko društvo i njegovu misiju, Adyar kao duhovni centar i sjedište, njegove Unutarnje i Stvarne Pokretače i Osnivače ili ove znamenite ljude koji su obilježili svoje vrijeme ali i vrijeme koje dolazi.