Kozmička evolucija – sedam pjevanja

Prevedeno iz Knjige Dzyan u Sedam Pjevanja.
…………………………………………..

PJEVANJE I
1. VJEČNI UZROK ZAVIJEN U SVOJE VAZDA NEVIDLJIVO RUHO PRESPAVAŠE OPET SEDAM VJEČNOSTI.
2. VREMENA NE BIJAŠE, JER ONO POČIVAŠE SPAVAJUĆI U BESKRAJNOM KRILU TRAJANJA.
3. UNIVERZALNOG UMA NE BIJAŠE, JER NE POSTOJAŠE NI AH-HI KOJI BI GA SADRŽAVAO.
4. SEDAM PUTEVA DO BLAŽENSTVA NE BIJAŠE. VELIKI UZROCI BIJEDE NE BIJAHU, JER NE POSTOJAŠE NIKOG DA IH PROIZVEDE I DA BI OD NJIH BIO ZAVEDEN.
5. JEDINO TAMA ISPUNJAVAŠE BESKONAČNO SVE, JER OTAC, MAJKA I SIN BIJAHU OPET JEDNO, A SIN NE BIJAŠE JOŠ PROBUĐEN ZA NOVO KRUŽENJE I SVOJE HODOČAŠĆE U NJEMU.
6. SEDAM UZVIŠENIH VLADAOCA I SEDAM ISTINA PRESTAŠE POSTOJATI, A UNIVERZUM, SIN NUŽNOSTI, BIJAŠE UTONUO U PARANISHPANNA, DA BI GA OPET IZDAHNUO ONAJ, KOJI JE, A IPAK NIJE. NIŠTA BIJAŠE.
7. UZROCI POSTOJANJA BIJAHU ODSTRANJENI; VIDLJIVO ŠTO BIJAŠE, I NEVIDLJIVO ŠTO JESTE, POČIVAŠE U VJEČNOM NE-BIĆU – JEDINOM BIĆU.
8. SAMO JEDAN OBLIK POSTOJANJA PROTEZAO SE BESKONAČNOŠĆU, BESKRAJNO, BEZUZROČNO, U SNU BEZ SANJA; A ŽIVOT JE NESVJESNO PULSIRAO U UNIVERZALNOM PROSTORU, KROZ ONU SVE-PRISUTNOST KOJA JE ZAMJETLJIVA OTVORENOM OKU DANGMA.
9. ALI GDJE BIJAŠE DANGMA KAD ALAYA UNIVERZUMA BIJAŠE U PARAMÂRTHA A VELIKI KRUG BIJAŠE ANUPADAKA?

PJEVANJE II
1. … GDJE BIJAHU GRADITELJI, SVJETLEĆI SINOVI OSVITA MANVANTARE?… U NEPOZNATOJ TAMI SVOJE AH-HI PARANISHPANNA.
STVARAOCI OBLIKA IZ NE-OBLIKA – KORIJENA SVIJETA – DEVAMATRI I SVÂBHÂVAT, POČIVAHU U BLAŽENSTVU NE-BIĆA.
2. GDJE BIJAŠE TIŠINA? GDJE BIJAHU UŠI DA JE ČUJU? NE, NE BIJAŠE NI TIŠINE NITI ZVUKA; NIČEG DO NEPREKIDNOG VJEČNOG DAHA, KOJI NE POZNAVAŠE SAMOG SEBE.
3. JOŠ NIJE KUCNUO ČAS; ZRAKA JOŠ NIJE BLJESNULA U ZAMETAK; MATRIPADMA JOŠ NE BIJAŠE PLODNA.
4. NJEZINO SRCE NE BIJAŠE JOŠ OTVORENO ZA ULAZAK ZRAKE, DA ODANDE SIĐE, KAO TRI U ČETIRI, U KRILO MAYE.
5. SEDAM SINOVA JOŠ NE BIJAHU ROĐENI IZ SVJETLOSNOG TKIVA. MRAK BIJAŠE SAM OTAC-MAJKA, SVÂBHÂVAT; A SVÂBHÂVAT BIJAŠE U TAMI.
6. OVO DVOJE SU ZAMETAK, A ZAMETAK JE JEDAN. UNIVERZUM BIJAŠE IPAK SKRIVEN U BOŽANSKOJ MISLI I BOŽANSKOM KRILU…

PJEVANJE III
1 … POSLJEDNJI TITRAJ SEDME VJEČNOSTI PRODIRE KROZ BESKONAČNOST. MAJKA BUJA, ŠIREĆI SE IZNUTRA KA VAN, KAO PUPOLJAK LOTOSA.
2. TITRAJI SE ŠIRE, DODIRUJUĆI SVOJIM HITRIM KRILIMA CIJELI UNIVERZUM I ZAMETAK KOJI BORAVI U TAMI; TAMI, KOJA DIŠE POVRH USNULIH VODA ŽIVOTA…
3. TAMA ZRAČI SVJETLO, A SVJETLO ISPUŠTA JEDNU USAMLJENU ZRAKU U MAJČINSKE-DUBINE. ZRAKA PRODIRE KROZ DJEVIČANSKO JAJE. DJELOVANJEM ZRAKE, VJEČNO JAJE ZADRHTI I ISPUŠTA NEVJEČNI ZAMETAK KOJI SE ZGUŠNJAVA U JAJE-SVIJETA.
4. TADA TRI PADA U ČETIRI. ZRAČEĆA ESENCA POSTAJE SEDAM IZNUTRA I SEDAM IZVANA. SVJETLEĆE JAJE, KOJE JE SAMO PO SEBI TRI, ZGUŠNJAVA SE I RASPROSTRANJUJE U MLJEČNO-BIJELIM GRUDICAMA, KROZ MAJČINSKE DUBINE, KORIJENE KOJI RASTU U DUBINAMA OCEANA ŽIVOTA.
5. KORIJEN JE TU, SVJETLO JE TU, GRUDICE SU TU, A OEAOHOO JE JOŠ UVIJEK JEDAN.
6. KORIJEN ŽIVOTA BIJAŠE U SVAKOJ KAPI BESMRTNOG OCEANA, A OCEAN BIJAŠE ZRAČEČE SVJETLO, KOJE BIJAŠE VATRA, TOPLINA I GIBANJE. TAMA IŠČEZNUŠE I NE BIJAŠE JE VIŠE; NESTAŠE U SVOJOJ VLASTITOJ ESENCI, TIJELU VATRE I VODE, OCA I MAJKE.
7. POGLEDAJ, OH LANOO! ZRAČEĆE DIJETE OBOJEG, NEUSPOREDIVO BLISTAVU SLAVU: SVIJETLI PROSTOR SINA TAMNOG PROSTORA, KOJI IZLAZI IZ DUBINA VELIKIH MRAČNIH VODA. TO JE OEAOHOO MLAĐI, *** ON ODSAD SJAJI KAO SUNCE; ON JE PLAMENI BOŽANSKI ZMAJ MUDROSTI; JEDAN JE ČETIRI, A ČETIRI SADRŽI U SEBI TRI*, JEDINSTVO STVARA SAPTA, U KOME SU SEDAM KOJI POSTAJU TRIDASHA (ILI VOJSKE I GOMILE). POGLEDAJ NJEGOVO PODIZANJE VELA I RAZASTIRANJE OD ISTOKA PREMA ZAPADU. ON ZAKLANJA GORNJE, A DOZVOLJAVA DA SE VIDI DOLJNJE KAO VELIKA ZABLUDA. ON NAZNAČUJE MJESTA ONIMA KOJI SJAJE I PRETVARA GORNJE U BEZOBALNO MORE VATRE, A JEDNO MANIFESTIRANO U VELIKE VODE.
(* U engleskom prijevodu sa sanskritskog brojevi su dani na tom jeziku, Eka, Chatur, itd., itd. Bila je dobra zamisao dati ih na engleskom.)
8. GDJE BIJAŠE ZAMETAK I GDJE BIJAŠE SADA TAMA? GDJE JE DUH PLAMENA DA GORI U TVOJOJ SVJETILJCI, OH LANOO? ZAMETAK JE TO, A TO JE SVJETLO, BIJELI BRILJANTNI SIN TAMNOG SKRIVENOG OCA.
9. SVJETLO JE HLADNI PLAM, A PLAMEN JE VATRA; VATRA DAJE TOPLINU, KOJA DAJE VODU: VODU ŽIVOTA U VELIKOJ MAJCI.
10. OTAC-MAJKA PLETU TKIVO ČIJI JE GORNJI KRAJ PRIČVRŠĆEN ZA DUH – SVJETLO JEDNE TMINE – A NJEN DOLJNJI KRAJ ZA MATERIJU; A OVO TKIVO JE UNIVERZUM IZATKAN OD DVIJE SUBSTANCE UČINJENE JEDNOM, KOJA JE SVÂBHÂVAT.
11. ONO SE ŠIRI KAD DAH VATRE NA NJOJ POČIVA; ONO SE STEŽE KADA GA DAH MAJKE DODIRNE. TADA SE SINOVI ODJELJUJU I RASIPAJU, DA BI SE VRATILI U KRILO MAJKE NA KRAJU VELIKOG DANA I PONOVNO POSTALI JEDNO S NJOM. KADA SE TKIVO RASHLADI ONO POSTAJE ZRAČEČE, A SINOVI SE ŠIRE I SKUPLJAJU KROZ SVOJA VLASTITA SEBSTVA I SRCA; GRLEĆI BESKONAČNOST.
12. TADA SVÂBHÂVAT POŠALJE FOHAT OČVRSNUTI ATOME. SVAKI JE JEDAN DIO TKIVA. SVAKI REDOM POSTAJE JEDAN SVIJET ODRAŽAVAJUĆI “SAMO-OBSTOJEĆEG GOSPODA” POPUT OGLEDALA.

PJEVANJE IV
1. …POSLUŠAJTE, VI SINOVI ZEMLJE, SVOJE UČITELJE – SINOVE VATRE. NAUČITE, DA NEMA NI PRVOG NI POSLJEDNJEG, JER SVE JE JEDNO: BROJ PROIZLAZI IZ NE-BROJA.
2. NAUČITE ONO ŠTO SMO MI, KOJI SIĐOSMO IZ PRVOBITNIH SEDAM, MI KOJI SMO ROĐENI IZ PRVOBITNOG PLAMENA, NAUČILI OD NAŠIH OČEVA. …
3. IZ BLJEŠĆUĆEG SVJETLA – ZRAKA VJEČNE TAME – IZBACILA JE U PROSTOR PONOVNO PROBUĐENE ENERGIJE; JEDNU IZ JAJETA, ŠEST I PET. ONDA TRI, JEDAN,ČETIRI, JEDAN, PET – DVAPUT SEDAM KONAČNA SUMA. A TO SU ESENCE, PLAMENOVI,ELEMENTI, GRADITELJI, BROJEVI, ARUPA, RUPA I SNAGA BOŽANSKOG ČOVJEKA – KONAČNA SUMA. A IZ BOŽANSKOG ČOVJEKA ZRAČAHU OBLICI, ISKRE, SVETE ŽIVOTINJE I GLASNICI SVETIH OČEVA UNUTAR SVETIH ČETIRI.
4. TO BIJAŠE VOJSKA GLASA – BOŽANSKE MAJKE SEDMORICE. ISKRE SEDMORICE SU SUBJEKT TAKOĐER I SLUŽE PRVOM, DRUGOM, TREĆEM, ČETVRTOM, PETOM, ŠESTOM I SEDMOM OD SEDAM. OVE “ISKRE” SU NAZVANE KUGLE, TROKUTI, KOCKE, LINIJE I KALUPI; JER TAKO STOJI VJEČNA NIDANA – OEAOHOO, KOJI JE:
5. BESKONAČNA “TAMA”, ILI NE-BROJ, ADI-NIDANA SVÂBHÂVAT: –
I ADI-SANAT, BROJ, JER ON JE JEDAN.
II GLAS GOSPODA SVÂBHÂVAT, BROJEVI, JER ON JE JEDAN I DEVET.
III “BEZOBLIČNI KVADRAT.”
A SU SVETA ČETIRI; A DESET SU ARUPA UNIVERZUM.¡OVA TRI UKLJUČENI UNUTAR ONDA DOLAZE “SINOVI”, SEDAM BORACA, JEDAN, OSMI LIJEVO IZLAZI, I NJEGOV DAH KOJI JE STVORITELJ SVJETLA.
6. ONDA DRUGIH SEDAM, KOJI SU LIPIKA, NASTALI OD TRI. ODBAČENI SIN JE JEDAN. “SINOVI-SUNACA” SU BEZBROJNI.

PJEVANJE V
1. PRVOBITNIH SEDAM, PRVIH SEDAM DAHOVA ZMAJA MUDROSTI, PROIZVODE SA SVOJE STRANE IZ SVOJEG SVETOG ZAOKRUŽUJUĆEG DISANJA VATRENI VIHOR.
2. ONI GA UČINIŠE GLASNIKOM SVOJE VOLJE. DZYU POSTADE FOHAT, HITRI SIN BOŽANSKIH SINOVA ČIJI SINOVI SU LIPIKA, ISPUNJAVAJUĆI KRUŽENJEM POSLANSTVO. FOHAT JE BOJNI KONJ A MISAO JE JAHAČ. ON JURI POPUT MUNJE KROZ VATRENE OBLAKE; UZIMAJUĆI TRI, PET I SEDAM VELIKIH KORAKA KROZ SEDAM GORNJIH I SEDAM DOLJNJIH PODRUČJA. ON PODIŽE SVOJ GLAS, I POZIVA NEBROJENE ISKRE, I SPAJA IH ZAJEDNO.
3. ON JE NJIHOV VODEĆI DUH I DIRIGENT. KAD ZAPOČNE SVOJE DJELO, ON ODIJELI ISKRE NIŽEG KRALJEVSTVA KOJE LEBDE I DRHTE OD RADOSTI U SVOJIM ZRAČEĆIM BORAVIŠTIMA, TE FORMIRA TIME ZAMETKE KRUGOVA. ON IH POSTAVLJA U ŠEST PRAVACA PROSTORA, A JEDAN U SREDINU – CENTAR KRUGA.
4. FOHAT POVLAČI SPIRALNE LINIJE DA BI UJEDINIO ŠESTO SA SEDMIM – KRUNOM; JEDNA VOJSKA SINOVA SVJETLA STOJI U SVAKOM KUTU, A LIPIKA U SREDIŠTU KRUGA. ONI KAŽU: OVO JE DOBRO, PRVI BOŽANSKI SVIJET JE GOTOV, PRVI JE SADA DRUGI. ONDA “BOŽANSKA ARUPA” ODRAŽAVA SAMA SEBE U CHHAYA LOKA, PRVOJ ODJEĆI ANUPADAKA.
5. FOHAT ČINI PET VELIKIH KORAKA I IZGRAĐUJE JEDAN KRILATI KRUG U SVAKOM KUTU KVADRATA, ZA ČETIRI SVETA PO JEDAN I NJIHOVE VOJSKE.
6. LIPIKE OPISUJU TROKUT, PRVI, KOCKU, DRUGI I PENTAGRAM UNUTAR JAJETA. TO JE PRSTEN NAZVAN “NE PRELAZI” ZA ONE KOJI SILAZE I UZLAZE, KAO I ZA ONE KOJI U TOKU KALPA NAPREDUJU PREMA VELIKOM DANU “BUDI S NAMA”. TAKO SU STVORENI RUPA I ARUPA: IZ JEDNOG SVJETLA SEDAM SVJETLOSTI; IZ SVAKOG OD SEDAM, SEDAM PUTA SEDAM SVJETLOSTI. KRUGOVI ČUVAJU PRSTEN. …

PJEVANJE VI
1. SNAGOM MAJKE MILOSTI I ZNANJA – KWAN-YIN – “TROJSTVA” KWAN-SHAI-YIN, STOLUJUĆE U KWAN-YIN-TIEN, FOHAT, DAH NJIHOVOG POTOMSTVA, SIN SINOVA, PRIZVAŠE IZ NIŽEG BEZDANA, VARLJIVI OBLIK SIEN-TCHANG I SEDAM ELEMENATA*:
*(Prva verzija Pjevanja VI je dosta kasnijeg datuma od drugih Pjevanja, iako još uvijek vrlo drevna. Stari tekst te verzije nosi imena potpuno nepoznata Orijentalistima a i bez neke je niti koja bi bila dana studentu.)
2. HITRI I ZRAČEĆI JEDAN STVARA SEDAM LAYA CENTARA KOJE SE NE MOŽE NADVLADATI SVE DO VELIKOG DANA “BUDI-S-NAMA”, TE POSTAVLJA UNIVERZUM NA TIM VJEČNIM TEMELJIMA OKRUŽUJUĆI TSIEN-TCHAN S ELEMENTARNIM ZAMETCIMA.
3. OD SEDAM – PRVO JE JEDAN MANIFESTIRAN, ŠEST JE SKRIVENO; PA DVA MANIFESTIRANA, PET SKRIVENO; TRI MANIFESTIRANA, ČETIRI SKRIVENO; ČETIRI STVORENA, TRI PRIKRIVENA; ČETIRI I JEDAN TSAN OTKRIVENA, DVA I POL SKRIVENA; ŠEST BUDE MANIFESTIRANO, JEDAN STAVLJEN NA STRANU. NAPOKON SE SEDAM MALIH KRUGOVA OKREĆE; JEDAN RAĐAJUĆI SE IZ DRUGIH.
4. ON IH GRADI U SLIČNOSTI SA DRUGIM KRUGOVIMA, SMJEŠTAJUĆI IH U POSTOJANE CENTRE. KAKO IH FOHAT IZGRAĐUJE? ON PRIKUPLJA VATRENU PRAŠINU. PRAVI VATRENE KUGLE, JUREĆI KROZ NJIH I OKO NJIH, UDAHNJUJUĆI IM ŽIVOT, STAVLJAJUĆI IH U KRETANJE; NEKE U JEDNOM SMJERU, NEKE U DRUGOM. ONI SU HLADNI, ON IH UČINI VRUČIMA. ONI SU SUHI, ON IH UČINI VLAŽNIMA. ONI SJAJE, ON IH RASPIRUJE I RASHLAĐUJE. TAKO ČINI FOHAT OD JEDNOG SUMRAKA DO DRUGOG, ZA VRIJEME SEDAM VJEČNOSTI.
5. U ČETVRTOM, SINOVIMA JE REČENO DA STVORE SVOJE LIKOVE. JEDNA TREĆINA ODBIJA – DVIJE POSLUŠAŠE. PROKLETSTVO JE IZREČENO; ONI ĆE BITI ROĐENI U ČETVRTOJ, PATEĆI I UZROKUJUĆI PATNJU; OVO JE PRVA BORBA.
6. RANIJI KRUGOVI VRTJELI SU SE NADOLJE I NAGORE. … MAJČINA IKRA ISPUNJAVALA JE SVE. TAMO BIJAHU VOĐENE BITKE IZMEĐU STVARATELJA I RAZARATELJA, BITKE ZA PROSTOR; SJEME SE JAVLJALO I POJAVLJIVALO NEPRESTANO.
7. IZRAČUNAJ, LANOO, AKO ŽELIŠ NAUČITI TOČNU STAROST SVOJEG MALOG KRUGA. NJEGOVA ČETVRTA ŽBICA JE NAŠA MAJKA. DOSEGNI ČETVRTI “PLOD” NA ČETVRTOM PUTU ZNANJA DA TE DOVEDE DO NIRVANE, I TI ĆEŠ SHVATITI, JER ĆEŠ VIDJETI ……

PJEVANJE VII

1. POGLEDAJ POČETAK OSJEĆAJNOG BEZOBLIČNOG ŽIVOTA. PRVO BOŽANSKI, JEDAN OD MAJKE-DUHA; ONDA SPIRITUALNI; TRI IZ JEDNOG, ČETIRI IZ JEDNOG, PET OD KOJIH TRI, PET I SEDAM. ONI SU TROSTRUKI, ČETVEROSTRUKI NADOLJE; “DUHOM-ROĐENI” SINOVI PRVOG GOSPODA; SVJETLEĆIH SEDAM.
TO SU TEBE, MENE, NJEGA, OH LANOO. ONI, KOJI BDIJU NAD TOBOM I TVOJOM MAJKOM ZEMLJOM.
2. JEDNA ZRAKA UMNOŽAVA MANJE ZRAKE. ŽIVOT PRETHODI OBLIKU I NADŽIVLJUJE I POSLJEDNJI ATOM OBLIKA. KROZ NEBROJENE ZRAKE PROVLAČI SE ZRAKA ŽIVOTA, JEDNA ZRAKA, POPUT NITI KROZ MNOŠTVO DRAGULJA.
3. KADA JEDAN POSTANE DVA, JAVLJA SE TROJSTVO, A TRI JE JEDAN; A TO JE NAŠA NIT, OH LANOO, SRCE LJUDSKE BILJKE NAZVANE SAPTAPARNA.
4. TO JE KORIJEN KOJI NIKAD NE UMIRE; TROJEZIČKI PLAMEN ČETIRI FITILJA. FITILJI SU ISKRE KOJE DOBIVAJU SVOJ PLAMEN IZ TROJEZIČKOG PLAMENA, KOJI IZLAZI IZ SEDAM ZRAKA I ISKRI JEDNOG MJESECA ODRAŽENOG U UZBURKANIM VALOVIMA SVIH RIJEKA NA ZEMLJI.
5. ISKRA VISI O PLAMENU NA NAJFINIJOJ NITI FOHATA. ONA PUTUJE KROZ SEDAM SVJETOVA MAYE. ZAUSTAVLJA SE U PRVOM, TE JE METAL I KAMEN; ONA PRELAZI U DRUGI I POGLEDAJ – BILJKA; BILJKA PROLAZI KROZ SEDAM PROMJENA I NASTAJE POSVEĆENA ŽIVOTINJA. IZ SJEDINJENIH SVOJSTAVA OVOGA, MANU, MISLIOC JE OBLIKOVAN. TKO OBLIKUJE NJEGA? SEDAM ŽIVIH; I JEDAN ŽIVOT. TKO DOVRŠAVA NJEGA? PETEROSTRUKI LHA. A TKO USAVRŠAVA POSLJEDNJE TIJELO? RIBA, SIN I SOMA. …..
6. OD PRVOROĐENOG NIT IZMEĐU TIHOG ČUVARA I NJEGOVE SJENE POSTAJE SA SVAKOM PROMJENOM SVE SNAŽNIJA I ZRAČAJUĆA. SVJETLO JUTARNJEG SUNCA PRETVORILO SE U PODNEVNU SLAVU. …….
7. OVO JE TVOJ SADAŠNJI KRUG, REČE PLAMEN ISKRI. TI SI DJELO MENE SAMOG, MOJA SLIKA I MOJA SJENA. JA SAM SAM SEBE ODJENUO U TEBE I TI SI MOJ VAHAN SVE DO DANA, “BUDI S NAMA,” KADA ĆEŠ TI OPET POSTATI JA SAM I DRUGI, TI SAMA I JA. TADA ĆE GRADITELJI OBUĆI SVOJU PRVU ODJEĆU, SIĆI NA ZRAČEĆU ZEMLJU I VLADATI PREKO ČOVJEKA – KOJI SU ONI SAMI. …….

prijevod: N.